A Review Of solunum yetmezliği
Wiki Article
Doku ve organların yeterince oksijen alamaması durumunda kişide farklı belirtiler ve komplikasyonlar da ortaya çıkabilmektedir.
Öncelikle hasta rahat ettiği pozisyona getirilir. Akut KOAH alevlenmeleri tedavisinin en vazgeçilmezi oksijen uygulamalarıdır. Acil bakım için başvuran hastalarda hipoksi geliştiği düşünülerek varsa venturi maske ile yoksa nazal kanül ile ile 2-six lt/dk olacak şekilde oksijen uygulanmasına başlanmalıdır.
BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.
Böyle bir tablo ile karşılaşıldığında en kısa zamanda hasta mümkünse ambulans ve sağlık personeli gözetiminde, hastaneye yönlendirilmesi gerekmektedir. Eğer hastanın solunum veya kalp fonksiyonları durdu ise, bir taraftan temel yaşam desteği almış kişiler tarafından en kısa zamanda "yeniden canlandırma" manevraları başlatılmalı, diğer taraftan acil lawnım çağrısı yapılmalıdır. Solunum yetmezliği tedavisi genellikle yoğun bakım şartlarında yapılmakta olup oksijen ve/veya solunum yetmezliği ile birlikte solunum yetmezliğine neden olan hastalığa yönelik tedaviler uygulanır. Yoğun bakımda uygulanan solunum yetmezliği tedavileri genellikle ana soluk borusuna yerleştirilen bir tüp (entübasyon) veya yüze yerleştirilen bir maske (non invazif mekanik ventilasyon) gardenımıyla pozitif basınç ve oksijen uygulanmasıve bu şekilde solunum kaslarının dinlendirilmesi prensibine dayanır. Güncel tedavi yaklaşımları ve erken müdahale ile, bu hastaların büyük kısmı yeniden sağlıklarına kavuşabilmektedir. Bu nedenle solunum yetmezliğinden şüphelenilen hastanın zaman kaybedilmeden hastaneye uygun şekilde yönlendirilmesi hayati önem taşır. Solunum yetmezliği nasıl anlaşılır?
Solunum yetmezliği yaşayan bireye ilk yaklaşım nasıl olmalı? Akut solunum yetmezliği yaşayan birisinin öncelikle solunum yollarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır.
Ayrıca, solunum yetmezliği olan kişiler için evde bakım ve rehabilitasyon hizmetleri de sunulabilir.
Tedavi çoğunlukla yoğun bakım şartlarında yapılır ve bu rahatsızlığa neden olan hastalıklara karşı tedaviler uygulanır.
Fizik tedavi: Solunum yetmezliği olan kişiler solunum yetmezliği tipleri için nefes eğitimi veya fizik tedavi uygulanabilir.
NPPV uyku esnasında nefes yollarının açık tutulması adına yapılan tedavidir. Burun ve ağza uygun bir maske ya da bir cihaz kullanılır.
Solunum yetmezliği kana oksijen girmesinin veya kandan karbondioksit atılmasının engellenmesi sonucu oluşur. Çeşitli hastalıklar, yaralanmalar ve koşullar oksijen-karbondioksit dengesini bozabilir. Bu duruma neden olabilecek faktörler şu şekilde verilebilir:
Akut solunum yetmezliği, kritik durumdaki hastaların yoğun bakım ünitesine yatırılmasının yaygın nedenlerinden biridir. Yoğun bakım ünitesinde uzun süreli yatış gerekse de bazı hastalar için bu süre daha kısa olabilir.
Bu mekanizmalarla gaz alışverişi sağlanabiliyorsa, başka ifadeyle hastanın spontan solunumu ile gaz-alışverişi sağlanabiliyorsa solunum sıkıntısı var demektir. Ancak bu mekanizmaların uzun süreli kullanımı hastayı yorar ve solunum işlevleri giderek kötüleşir. Spontan solunum yeterli gaz alışverişini sağlayamamaya başlar. Solunumla ilgili bu evrenin erken fark edilerek oksijenizasyonun sağlanmasıyla bu mekanizmalar ortadan kalkar ve regular solunum fonksiyonlarına geri dönüş sağlanır.
KOAH Akut Atak • Gaz değişiminin bozulmasına en sık neden olan durum trakeobronşial sistemdeki enfeksiyondur. • Hava yolu rezistansı artar.
Telefon, sms, elektronik posta ve diğer sair araçlarla iletişime geçilerek randevular hakkında bilgilendirme, hatırlatma ve tıbbi yeni gelişmeler ile yeni sağlık hizmetleri hususunda bilgilendirilme yapılması ve iletişim amacıyla kişisel verilerin (kimlik ve iletişim verilerinin) işlenmesi ve hizmet alınan üçüncü kişilere ve/veya iş ortaklarına ve/veya Acıbadem Grubu altında yer alan şirketlere aktarılmasına,